Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Clutch not disengaging - bled but struggling with settings

  1. #1

    Default Clutch not disengaging - bled but struggling with settings

    69 series 2a 109 -- I replaced my master/slave/flex line last year. Ever since, I have been unable to nail the proper pedal and slave setting. I've bled it, reverse bled it & It seems like there isn't any air.

    I can start it in 1st with the clutch pedal down and it seems to operate to as it will move forward as I release the clutch and apply gas - same for reverse. But if started out of gear it will not go into gear and just grinds. Which leads me to believe the plate isn't stuck.

    I've got the green bible and have been trying to set the pedal and slave but am either totally dislexic or something is not right.

    Here is a folder of pics of where things are set and a video showing how far the connecting shaft moves - doesn't seem to be moving enough, but I think it's at the full length of the rod throw from the slave.

    https://www.dropbox.com/sh/wuofivst2...mqW6oB4Ta?dl=0

    I've read countless forums and am just totally stuck. Any help would be great.

  2. #2

    Default

    The site hole in the bell housing shows this when clutch applied -- https://www.dropbox.com/s/3ziidxlmaj...33.14.mov?dl=0

  3. #3

    Default

    Sounds like your disc is stuck to the flywheel....a pretty common problem. I can talk u thru it if u want 2 call.
    360.789.5070

  4. #4

    Default

    Quote Originally Posted by charles1943 View Post
    Sounds like your disc is stuck to the flywheel....a pretty common problem. I can talk u thru it if u want 2 call.
    360.789.5070
    May have to take you up on it - been driving me nuts

  5. #5

    Default

    Quote Originally Posted by charles1943 View Post
    Sounds like your disc is stuck to the flywheel....a pretty common problem. I can talk u thru it if u want 2 call.
    360.789.5070
    Did the pedal movement and clutch connecting arm seem like It was going far enough in the video? I ordered an alignment tool and am probably going to separate the transmission this weekend to see if that's the culprit

  6. #6
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    327

    Default

    some of the better photos there huckle! it looks like the initial start point is late on the throw?

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by jimrr View Post
    some of the better photos there huckle! it looks like the initial start point is late on the throw?

    I pulled the clutch today to check to see if it was frozen - it wasn't. So your advice is probably spot on. Are you saying the rod on the slave is set wrong or the pedal?

  8. #8
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    327

    Default

    i haven't worked on that model before BUT, it just looks like minimal movement and that the cylinder is too exposed to yes, either a adjustment or perhaps even the rod is the wrong length... ? hard to believe but either way I'd check the extremes and see how far either way by whatever means it could be adjusted ... you might discover something way wrong? keep us posted.
    it's detective work!

  9. #9

    Default

    Quote Originally Posted by jimrr View Post
    i haven't worked on that model before BUT, it just looks like minimal movement and that the cylinder is too exposed to yes, either a adjustment or perhaps even the rod is the wrong length... ? hard to believe but either way I'd check the extremes and see how far either way by whatever means it could be adjusted ... you might discover something way wrong? keep us posted.
    it's detective work!

    It worked at some points so I think the rod is right - set it by the book again this morning to test it and it still wasn't working. I'll just have to troubleshoot -

  10. #10
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    327

    Default

    my condolences but when stuff gets tight it's better to adjust schedults, kick back and really dig in ........... there IS A REASON, . as a professional engineer that often had to diagnose various systems (power, electrical, ac, water .......... )) i learned you can not accurately diagnose without understanding how it works. I know I know ........ I had to study book after book and it would eventually pay off, no one else figured it out, i would but it may take 2 days of intense scrutiny !!!
    Good luck and don't let up !

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
About us
Unparalleled product knowledge. Our mission is to support all original Land Rover models no longer supported by your local Land Rover franchise. We offer the entire range of Land Rover Genuine Parts direct from Land Rover UK, as well as publish North America's largest Land Rover publication, Rovers Magazine.
Join us